Ete büyük zam: Avrupa’dan 30 kat fazla… Parayı kimler kaldırıyor… Gizlenen bilgiler, sorulacak sorular

Posted by

Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün (18 Nisan) itibarıyla ete yüzde 25 oranında zam yaptı. ESK’da kuşbaşının kilosu 259 liradan 319 liraya, kıymanın kilosu ise 229 liradan 279 lira oldu. Et ve Süt Kurumu’nun yeni zamlı tarifesi şöyle:

Sığır biftek: 325 TL’den 405 TL’ye,

Tavuk kanat 110 TL’den 138 TL’ye,

Tavuk but 67 TL’den 74 TL’ye,

Tavuk göğüs 68 TL’den 85 TL’ye,

Tavuk pirzola 90 TL’den 113 TL’ye,

Pirzola 380 TL’den 450 TL’ye,

Bonfile 540 TL’den 600 TL’ye yükseltildi.

ET FİYATLARINA BİR MİLYAR DOLARLIK İTHALAT DA ÇÖZÜM OLMADI

Özel sektör ve devlet kurumlarının yaptığı toplam ithalat bir milyar doları aştı. Ancak yapılan bu yoğun ithalata rağmen, vatandaş rahat rahat et tüketemiyor.

Halk uygun fiyata et yiyemezken yapılan ithalat, bir milyar dolarlık ülke kaynağının da yurt dışına transfer olmasına neden oldu.

Tarımdan Haber’de yer alan bilgiye göre, geçen yıl kasaplık hayvan ve et ithalatı Et ve Süt Kurumu tarafından yapılırken, besilik hayvan ithalatı ise özel sektör tarafından gerçekleştirildi.

2024’TE 600 BİN İTHALAT HEDEFİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, ocak ayında, 2024 yılı besilik sığır ithalatı ile ilgili ithalat talimatı ve teknik kriterleri yayınladı. Buna göre 2024 yılında üç dönem halinde toplam 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacak. Fiili ithalat, belirtilen kurallara göre ESK tarafından gerçekleştirilecek.

YANITINI ARAYAN SORULAR: İTHALATI KİM YAPIYOR

Peki ithalatı kim yapıyor? Hayvancılıkta bu noktaya nasıl gelindi? Dünyadaki et fiyatlarının iki katı üzerinde artış neden Türkiye’de var? Bundan kim kazanç sağlıyor? 2015-2017 yılları arası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik zamanında yaklaşık 3,60 sente ithal edilen besilik hayvan şimdi neden yaklaşık altı dolara ithal ediliyor? Dünyada fiyatlar dolar bazında yüzde 15 artarken Türkiye’deki artış neden yüzde 80’e yakın?

En önemli soru ise şüphesiz şu: Otomobil desek biliyoruz, benzin desek biliyoruz, demir desek biliyoruz… Eti neden bilmiyoruz? Kim bunlar? Et sektörünün arkasındaki güçler kim?

Bir milyar dolarlık et ithalatı, bu soruları doğuran ana sebep olabilir mi?

TÜRKİYE’DE KÂRLILIĞINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKET

Türkiye’nin ünlü et şirketi Namet Gıda, 2012 yılında Türkiye’nin kârını en çok artıran şirketi oldu. Namet, Capital 500 listesine göre, karlılık oranını en çok artıran şirketler arasında birinciliğe yükselerek, “Karını En Çok Artıran Şirket” ödülünün sahibi oldu. 2012 yılındaki 638 milyon TL’lik cirosuyla İSO 500’ün 136’ıncı, Fortune 500’ün 177’inci ve Capital 500’ün 224’üncü sırasında yer alan Namet, Anadolu 500 listesinin 38’inci basamağında yer alarak dikkat çekti.

AVRUPA’DAN 30 KAT FAZLA… TÜRKİYE ET ENFLASYONUNDA BİRİNCİ

Avrupa Birliği Eurostat’ın şubat ayına ilişkin raporuna göre, AB’nin 27 ülkesinde et fiyatları, geçen yılın şubat ayına göre ortalama yüzde 3.3 yükseldi. Türkiye’de ise et fiyatları şubatta yıllık bazda yüzde 100.4 arttı. Böylece et fiyatlarındaki artış AB ülkelerini yaklaşık 30’a katladı.

TÜİK verilerine göre, martta kuzu eti yüzde 18.58, dana eti yüzde 14.65, tavuk eti yüzde 12.19 zamlandı. Bir başka deyişle ülkemizde aylık et enflasyonu, Avrupa ülkelerinin yıllık enflasyonunu geçti.

Yine Eurostat verilerine göre Türkiye, sağlıklı beslenme konusunda Avrupa’da son sırada yer alıyor.

DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE DURUM NASIL

Sırbistan yüzde 9’luk artışla üçüncü olurken, Sırbistan’ı Bulgaristan ve Karadağ izledi. İspanya’da ise et fiyatları yüzde 4.7, İtalya’da yüzde 3.1, Almanya’da yüzde 3, Fransa’da ise yüzde 2.3 arttı. Danimarka’da et fiyatları yıllık bazda yüzde 0.6, Finlandiya’da yüzde 2.2, Çekya’da ise yüzde 5.1 oranında düştü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir